Open diary

Joke Constructors


Извадихме от архивите няколко разработени преди време от нас теми, които днес са някакси актуални. Отново. С пълна сила. Подаряваме ви смисъла на представените

ПРИНЦИПИ  НА  КОНСТРУИРАНЕ НА СМЕШНОТО. ВИЦЪТ.

“Една основна характеристика на смешното е краткостта, защото най-добре отговаря на стихийността на смеха, на мигновената реакция на неочакван стимул. Ето защо се появява вицът – в него е въплътена самата същност на смешното; както и  разновидностите на хумора, проявен там; също и словотворчеството като особена форма на интелектуален смях.

Кратката форма на вица най-ясно показва залегналото в основата му необичайно. Чрез прескачане, пропускане на свързващите моменти от разсъждението се засилва спонтанно дисонансът и неочакваното, проявено в края. Елементите във вица нямат пряка връзка помежду си, което е гарант за внезапността и изненадата.

Вицът по брилянтен начин показва силата на мисълта, концентрирана само в няколко изречения. Краткостта предизвиква логиката, подредбата на мисълта ни, размитите граници на познатите ни понятия. Вицът като особен поетичен вид има за свой основен принцип на конструиране играта с реда и логиката. Пример за това са следните вицове, имащи сходна структура:

1)

Пилот към пътниците:

“Дами и господа, моля без паника, ще кацнем принудително в океана! Хората, които могат да плуват, да застанат от дясно на пътеката, а на другите – благодаря, че използвахте нашата авиокомпания.”

 

2)

Сър Джон чете сутрешната преса на чаша чай и изведнъж забелязва, че е поместена негова снимка и кратко съобщение за собствената му смърт!

Веднага взима телефона и звъни на най-добрия си приятел:

–         Джордж, как си? Чете ли сутрешния вестник?

–         Да, Джон. Всъщност, от къде се обаждаш?

 

3)

Звъни телефон.

–         Ало! – казва развълнуван женски глас, – двама младежи се опитват да се качат на балкона ми!

–         Съжалявам, госпожо, тук не е полицейския участък, а пожарната.

–         Именно! Стълбата на младежите е много къса!

 

Необичайната реакция, смесването на разнородното в отделните елементи е това, което предизвиква смеха на слушателите. Но хуморът не винаги има за свое следствие смешното. Разграничението е сходно на това между смеха и смешното. Когато границата с емоционалността и състраданието е много фина, тогава и смешното не винаги е резултатът на такъв вид хумор. Тънката линия между смеха и сълзите е истинско предизвикателство както за говорителя, така и за слушателя на вица. Крайните състояния са твърде близки едно до друго и когато хуморът атакува точно това пространство, на изпитание е цялата ни личност. Това е субективната страна на смешното. Или така нареченият “черен хумор”:

 

    Ало, Иван Петров вкъщи ли е?

–     Все още е вкъщи, но вече изнесоха венците.”

 

 

И така, във ведро настроение ви оставяме да прекарате една по-забавна и цветна сряда…

 

Ad Squad 2011

 

One thought on “Joke Constructors

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s